Когато стане дума за расата на т.нар. „сериозни“ актьори, няма как да не се сетим за Виго Мортенсен и неговата каменна мутра. За последните десетина години /освен ролята му на Арагорн/ той сътвори доста стабилни и запомнящи се персонажи, а кариерата му на скъпоплатена звезда беше в зенита си… до сега. В интервю с Men’s Journal, бате Виго е заявил, че се отказва от актьорската игра и не смята да се занимава с кино, поне в близко бъдеще. Точните му думи са: „Нямам планове за нов филм. Не знам какво ще стане. След известно време може да размисля, но точно в момента не приемам никакви оферти. Агентът ми казва, че ако не се снимам във филми, хората ще ме забравят, но аз просто мисля, че направих прекалено много за малко време.“

viggo_mortensen_99Виго Мортенсен е решил да се излежава в легълцето си, вместо да участва в повече филми.

Да, явно г-н Мортенсен започва да се чувствува все по-уморен от непрестанното си обикаляне по снимачни площадки из целия свят, почти без почивка. Вярно, че си е леко уморително да общуваш с различни по народност, характер и визия хора без да се капсулираш на първия месец, но все пак – колко точно получава като хонорар това бате за всеки негов филм? 10 милиона? 15? За мен това е доста добра мотивация да си седна на ануса и да продължа да правя филми, поне докато мога, а не докато искам.

Но както и да е, трябва да уважаваме решението на човечеца, особено при условие, че доста уж сериозни актьори като него неведнъж са обявявали на всеосвушание, че се отказват официално от кариерите си,  а няколко месеца по-късно ги гледаме в поредния летен хит. Примерите са доста, но най-пресен е примерът на колегата на Мортенсен от „Властелинът на Пръстените,“ а именно – клепоухия и белокож елф Орландо Блуум, който известно време тръбеше как се отказвал от киното след „Карибски Пирати 3“ и как вече няма с какво да допринесе, докато ако обърнете внимание на профилчето му в IMDB, ще видите как бате Блум всъщност има доста проекти пред себе си. Така че, когато звездите говорят, понякога не го правят, за да кажат нещо, а за да си проветрят устите и да генерират публичност.

Ето затова, не съм особено отчаян от решението на Мортенсен и вярвам, че ще се вразуми след няколко месеца релаксация, макар че самият той бе споделил преди време, че постоянното пътуване влия зле на здравето му. Каквато и да е причината обаче, Виго трябва да се стяга, защото снимките на „Хобит“ започват тия дни, а по сценарий Арагорн ще участва във втория филм, което означава, че Мортенсен скоро ще бъде приближен от Гилермо или Джаксън с предложение, на което няма да устои. Защото – ако трябва да сме искрени – „Хобит“ без оригиналния Виго ще бъде нещо като „Индиана Джоунс“ без Харисън Форд, но с повече орки.